Evropská unie versus Elektromobilita

Evropská unie se v posledních letech intenzivně věnuje podpoře projektů a aktivit sdružených pod tématem Elektromobilita, a to v souvislosti cíly zastřešující strategie Evropa 2020.

Ta nahradila jen částečně úspěšnou Lisabonskou strategii, která byla často kritizována za svou nekonkrétnost a existenci věcných rozporů mezi hlavními cíli. Strategie Evropa 2020 předkládá tři vzájemně se posilující priority:

• Inteligentní růst: rozvíjet ekonomiku založenou na znalostech a inovacích.
  • Udržitelný růst: podporovat konkurenceschopnější a ekologičtější ekonomiku méně náročnou na zdroje.
  • Růst podporující začlenění: podporovat ekonomiku s vysokou zaměstnaností, jež se bude vyznačovat sociální a územní soudržností.

Konkrétním vyjádřením priority Udržitelný růst v oblasti klimatu a energie je pak závazek známý jako „20–20–20“ , jehož cílem je do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 20 % oproti úrovni z roku 1990, zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energií v celkové spotřebě v EU na 20 % a zvýšit energetickou účinnost v Evropě o 20 %. V oblasti inteligentního růstu si pak klade za cíl dosáhnout hranice 3 % HDP Evropské unie investovaných do výzkumu a vývoje.

Na podporu dosažených cílů pak EU vymezuje sedm tzv. vlajkových iniciativ, které sdružují veškeré strategické dokumenty a aktivity, které mají směřovat k naplnění vymezených cílů. Z těchto sedmi se téma Elektromobilita prolíná minimálně třemi:

• „Unie Inovací“ – zlepšení rámcových podmínek a přístupu k financování výzkumu a inovací, čímž by se zajistilo, aby se z inovativních nápadů staly výrobky a služby vytvářející růst a pracovní místa.
  • „Evropa méně náročná na zdroje“ – podpora oddělení hospodářského růstu od využívání zdrojů, podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku, větší využití obnovitelných zdrojů energie, modernizace odvětví dopravy a podpora energetické účinnosti.
  • „Průmyslová politika pro éru globalizace“ – zlepšení podnikatelského prostředí, zejména pro malé a střední podniky, podpora rozvoje silné a udržitelné průmyslové základny, která by byla konkurenceschopná v celosvětovém měřítku.

Tématům sdruženým Národním spolkem pro elektromobilu a podporu moderních technologií jako Smart Grid, Elektromobily, Udržitelná městská mobilita plánuje Evropská unie pomoci investicemi v rozsahu miliard EUR ročně. Finanční podpora se soustředí na podporu výzkumu a pilotních projektů na celoevropské úrovni (např. v rámci 7. rámcového programu a jeho nástupce HORIZONT 2020), ale EU také podněcuje členské státy k finanční podpoře těchto témat v rámci tzv. Strukturálních fondů. Na programovací období 2014 – 2020 například EU členské státy vyzývá k podpoře přechodu na nízkouhlíkové hospodářství, či ochraně životního prostředí a podporu účinného využívání zdrojů. Část prostředků Strukturálních fondů pak má také přejít pod Nástroj na propojení Evropy, jehož součástí jsou velké infrastrukturní projekty i z oblasti energetiky, například z oblasti rozsáhlých Smart Grid.

Je tedy jasné, že EU o tématu Elektromobilita hovoří již dlouho, připravila pro podporu tohoto tématu obrovské finanční prostředky a teď je jen na nás, abychom se chopili šance modernizovat naše hospodářství a pomoci ke zlepšení životního prostředí.

Poslední přidáné články

Spolupráce se serverem ProElektrotechniky.cz
Manifest elektromobility
Weekly Intelligence Brief: 8-14 November 2012
What could the world’s first reuse of electric vehicle batteries as energy storage mean for smart grids?

Co Vás nejvíce zajímá?

Evropská unie versus Elektromobilita
Bornholm
Manifest elektromobility